Ull och noppor

Ullplagg är något som majoriteten av alla svenskar har i sina garderober och få plagg är så tidlösa och mångsidiga. Ull är ett naturligt material som främst kommer från får och har varit en viktig del av människans kläder i århundraden. Kläder av ull är kända för sin värmande förmåga och naturliga komfort, samtidigt som de har en unik förmåga att hålla kroppen varm även under kalla väderförhållanden.

Under vinterhalvåret (och sommaren med för den delen) säljer vi mycket ull på K&US. Självklart får vi också många frågor om hur man bäst tar hand om plaggen; Hur ofta ska man tvätta? Vilka är fördelarna med ull? Varför uppstår noppor och hur kan man hantera dem?



Vilka är fördelarna med ull?

Ullens fördelar som klädmaterial är många och vi spaltar här upp några av dem:

  1. Värmeisolering. Ull har isolerande egenskaper som kommer från de små luftfickorna som bildas mellan ullfibrerna, vilket gör att det fungerar som en termisk barriär mot kyla. Detta gör ull till en perfekt följeslagare under vintermånaderna.

  2. Fuktreglering. Ull kan absorbera fukt upp till 30 % av sin vikt utan att kännas våt. Det gör att du kan hålla dig torr och bekväm även när du svettas eller rör dig i fuktig miljö. Ull har också förmågan att avge fukt i luften, vilket hjälper till att reglera din kroppstemperatur. Du känner dig sällan instängd och ”klibbig” i ett plagg av ren ull.

  3. Naturfiber. Ull är en naturlig fiber som främst kommer från får, men även från djur som get och jak. Det är ett hållbart och miljövänligt alternativ till syntetiska material och minskar belastningen på miljön jämfört med tillverkning av konstgjorda fibrer.

  4. Hållbarhet. Ullplagg är kända för sin hållbarhet och långa livslängd. Ullfibrer är starka och tål vanligt slitage bättre än många andra material. Genom att investera i ett ullplagg kan du njuta av ditt plagg under lång tid framöver under förutsättning att du tar hand om det på rätt sätt.

  5. Naturlig elasticitet. Ull har en naturlig elasticitet som gör att den kan sträckas och återgå till sin ursprungliga form utan att förlora struktur. Detta bidrar till att ullplagg behåller sin passform och form även när du använt ditt plagg många gånger.

  6. Luktavvisande. En stor fördel med ull är att det har naturliga antibakteriella egenskaper som minskar dålig lukt, vilket gör dem perfekta för långa dagar, träning eller resor.

  7. Hypoallergenisk. Ett plagg i 100% ull är hypoallergenisk, vilket betyder att det är mycket liten risk att materialet skapar hudirritation eller allergisk reaktion. Men självklart kan den personliga känsligheten variera.

  8. Motståndskraft mot smuts och fläckar. Ull har en naturlig skyddande yta som gör den motståndskraftig mot smuts och fläckar. Ullfibern är också självrenande och många gånger räcker det att hänga ut ditt plagg för vädring istället för att tvätta. Det är alltså lätt att hålla ullplagg rena och fräscha.

  9. Mycket att välja på. Ullplagg finns i olika tjocklekar och texturer, vilket gör det möjligt att anpassa sig till olika aktiviteter och väderförhållanden. Tunna ulltröjor och tights kan användas som baslager kalla dagar, medan tjockare ulltröjor och koftor kan fungera som övre lager för extra värme. Toppa sedan din outfit med en ulljacka eller ullkappa när du vill hålla dig varm utan att kompromissa med stilen.





Varför uppstår noppor?

Trots alla fördelar med ull, stöter de flesta på utmaningen med noppor, eller pilling som det också kallas. Noppor är små bollar av fibrer som bildas på ytan av ullplagg genom friktion och slitage. Det är vanligtvis de kortare fibrerna som stiger upp till ytan och bildar dessa små bollar. Utvecklingen av noppor inte är en indikation på dålig kvalitet, utan en naturlig process som kan påverka alla typer av kläder, oavsett pris eller material. Noppor bildas oftast på områden som utsätts för mycket friktion, som ärmar, sidor och rygg där kläderna har kontakt med andra ytor medan du rör dig. Men det finns några saker du kan göra för att fördröja uppkomsten av noppor.



Hur du bäst tar hand om ditt plagg:

  1. Vädra istället för att tvätta. Ullens självrenande fibrer gör att vädring räcker långt innan plagget behöver tvättas. Häng ut och vädra ditt plagg efter användning, gärna när det är lite högre luftfuktighet så renar fibrerna sig själva. En ullkofta behöver vanligtvis bara tvättas någon gång per säsong under förutsättning att den vädras och att du inte spiller något riktigt illa på den.

  2. Tvätta med omsorg. Tvätta ditt ullplagg ut och in och för hand i svalt vatten. Det gör att friktionen blir så liten som möjligt och minskar risken för noppor. Använd också ett milt tvättmedel som är avsett för ull men undvik sköljmedel eftersom det tar bort en del av ullens naturliga egenskaper.

  3. Vrid inte. Undvik att vrida eller gnugga ullplagg när de är våta eftersom det kan orsaka friktion och öka risken för noppor. Klappa och tryck istället försiktigt för att ta bort överskottsvatten.

  4. Förvara korrekt. Förvara dina ullplagg på ett sätt som minimerar friktion och möjlig kontakt med andra tyger. Om du vill använda galgar så använd vadderade som inte ger märken. Tänk också på att inte låta tunga ulltröjor och koftor hänga på galgar då de kan dras ut av sin vikt. För att undvika problem med skadedjur som pälsängrar kan du gärna förvara dina ullplagg tillsammans med cederträkulor eller lavendelpåsar.

  5. Ta bort nopporna. När de oundvikliga nopporna väl hamnat där, är det allra mest skonsamma att ta bort dina noppor med fingrarna. Pilla bara försiktigt bort nopporna en efter en. Du kan också använda en ullkam som dras lätt över ditt plagg. Det mest effektiva är dock en elektrisk noppborttagare, men du måste vara väldigt försiktig och inte trycka på plagget. Maskinen kan då råka få med sig även de trådar som ska vara kvar.