Linnekavajer och Linnevästar

Kavajer finns i en mängd olika snitt och i alla tänkbara material. Till vår och sommar väljer många just linnekavajen för att sätta den skönt avslappnade känslan. Hos K&US kan du välja bland långa, korta, vida och figursydda linnekavajer i traditionella färger som svart, natur, offwhite och bläckblå. Men här hittar du även de unika linnekavajerna i spännande snitt och sprakande färger. Oavsett vad du väljer så är en linnekavaj något av ett basplagg i varje kvinnas garderob. En kavaj kan lätt anpassas till olika tillfällen och kan både kläs upp och dressas ner. Kombinera din linnekavaj med ett par sköna linnebyxor eller kanske en linnekjol. De korta kavajerna passar också ofta bra att bära ovanpå en klänning. Självklart finns också möjligheten att sätta ihop linnekavaj och linnebyxa till den klassiska linnekostymen. Oavsett hur du kombinerar din kavaj är en klassisk linnekavaj något som andas både stil och medvetenhet.

Unik och tidlös design

När du köper en linnekavaj från K&US vet du att du kommer att äga unikt plagg. Alla våra kläder designas av våra två designer på kontoret i Södermalm och sys sedan upp av våra duktiga sömmerskor i Litauen i liten skala. Genom åren har vi varierat våra linnekavajer från långa, korta, figursydda, kraglösa och raka. Färgerna på linnekavajerna har oftast en bas av svart, natur, offwhite och bläckblå. Men varje säsong tar vi in en del kavajer i härliga färger som rosa, gul, orange, grön, turkos, lila, röd och mycket mer. Även om flera av våra mest klassisk linnekavajer kommer tillbaka år efter år, så händer det då och då att vi skapar några riktigt unika kavajer som kommer i liten begränsad upplaga. Oavsett vad du väljer så är en linnekavaj något av ett basplagg i varje kvinnas garderob.

Vad är linne?

Linne är ett vävt tyg vars trådar kommer från linväxten som bearbetas till en tråd som sedan vävs till ett tyg. Linne är ett material med lång historia och de äldsta fynden som gjorts kommer från Egypten och är daterade till ungefär 5000 år f.Kr. Linet är till naturen ett miljövänligt och tåligt material som nu för tiden odlas framförallt på regniga och kalla breddgrader vilket gör att växten sällan behöver varken konstbevattning, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Linet vi använder oss av odlas främst i Östeuropa. Linne är ett fantastiskt material med vacker lyster och spännande oregelbundenhet i sin väv vilket förstärker den unika känslan. Det typiska linnetyget är aningen skrynkligt med en något styv och härligt krispig känsla och blir bara vackrare med tiden. Linne finns dock i flera tjocklekar och kan vävas på olika vis. Till linnekavajerna väljer man ofta de lite grövre tygerna som ger fin stadga och passform. En del av linnekavajerna är fodrade med tunt lin.

Vad är fördelen med en linnekavaj?

Högsäsong för linnekavajen är framförallt på våren och sommaren, när temperaturen stiger vill vi bära något som är svalt och skönt. Linne passar särskilt bra att använda till kläder eftersom det suger upp fukt och låter din hud andas, vilket förstås passar extra bra när du bär en linnekavaj en varm sommardag. Den här egenskapen gör att linne har antibakteriella egenskaper, det erbjuds helt enkelt ingen bra miljö för bakterier att växa och frodas i. Även om du svettas en varm dag kommer du inte att lukta svett på samma vis som om du burit ett plagg av syntetmaterial. Med en linnekavaj kan du känna dig trygg oavsett om du är på resande fot eller på fest!

Hur tar jag hand om min linnekavaj?

Likt flera andra naturmaterial kan linnekläder med fördel vädras istället för att tvättas allt för ofta. På så vis spar du både på ditt plagg och på miljön. De flesta av våra linnekavajer tvättas i 40 grader i maskin, men en del av våra Italienska linnetyger tvättas i 30 grader, titta på tvättrådet på insidan av plagget för att vara på den säkra sidan. Tvätta alltid din linnekavaj tillsammans med andra kläder i liknande färger och vänd kavajen ut och in om du vill skydda känsliga knappar. Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel eftersom det sliter på både miljö och klädernas fibrer, men även för att det försämrar linets förmåga att suga upp fukt. Det går bra att sträcka och forma din linnekavaj när den är fuktig och låta dropptorka.