Linnekjolar

Med en tidlös linnekjol i 100 % lin har du ett klassiskt plagg som aldrig går ur tiden.  Ända sedan starten 1994 har K&US haft ett fokus på feminina, färgstarka och välskräddade kjolar för medvetna kvinnor. Vår och sommar har alltid varit de årstider som linnekjolarna bärs allra mest eftersom få plagg passar så bra att bära när det är varmt. Men i takt med att vi ökat utbudet, färgerna och mönstren väljer fler och fler att bära sina linnekjolar året om. Jobba gärna med kontraster och matcha din kjol med grova strumpbyxor och en härligt stickad tröja även när det är svalare ute.


Unik och tidlös design

När du köper en linnekjol från K&US vet du att du kommer att äga unikt plagg. Alla våra kläder designas av våra två designer på kontoret i Södermalm och sys sedan upp av våra duktiga sömmerskor i Litauen. Genom åren har vi utökat våra kjolmodeller och numera finns de i flera längder och former. Välj bland tunna sommarkjolar, korta vippiga kjolar, långa svepande kjolar, omlottkjolar och kjolar med både fickor och resår i midjan. Färgerna alternerar vi säsong till säsong, men alltid med en bas av svart, offwhite, bläckblå och natur. Ibland syr vi också upp linnekjolar i olika mönster som blommigt, prickigt, rutigt och randigt i en begränsad upplaga. Med en linnekjol från K&US är du alltid relativt ensam om ditt plagg.


Vad är linne?

Linne är ett vävt tyg vars trådar kommer från linväxten som bearbetas till en tråd som sedan vävs till ett tyg. Linne är ett material med lång historia och de äldsta fynden som gjorts kommer från Egypten och är daterade till ungefär 5000 år f.Kr. Linet är till naturen ett miljövänligt och tåligt material som nu för tiden odlas framförallt på regniga och kalla breddgrader vilket gör att växten sällan behöver varken konstbevattning, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Linet vi använder oss av odlas främst i Östeuropa.  Linne är ett fantastiskt material med vacker lyster och spännande oregelbundenhet i sin väv vilket förstärker den unika känslan. Det typiska linnetyget är aningen skrynkligt med en något styv och härligt krispig känsla och blir bara vackrare med tiden. Linne finns dock i flera tjocklekar och kan vävas på olika vis. Till kjolarna arbetar vi med tunt lin, mellangrovt lin och grovt lin. Alla perfekta till linnekjolar i olika modeller!


Vad är fördelen med en linnekjol?

Högsäsong för linnekjolen är framförallt vår och sommar. När temperaturen stiger vill vi bära något som är svalt och skönt.  Linne passar särskilt bra att använda till kläder eftersom det suger upp fukt, är antibakteriellt och låter din hud andas vilket förstås passar extra bra när du bär en linnekjol en varm sommardag. En linnekjol blir också naturligt skrynklig och vacker.


Hur tar jag hand om min linnekjol?

Likt flera andra naturmaterial kan linnekläder med fördel vädras istället för att tvättas allt för ofta. På så vis spar du både på ditt plagg och på miljön. Häng bara ut din linnekjol och spraya med lite vatten så slätas den ut och fräschas upp. De flesta av våra linnekjolar tvättas i 40 grader i maskin, men en del av våra Italienska linnetyger tvättas i 30 grader, titta på tvättrådet på insidan av plagget för att vara på den säkra sidan. Tvätta alltid din linnekjol tillsammans med andra kläder i liknande färger och vänd kjolen ut och in om du vill skydda känsliga knappar. Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel eftersom det sliter på både miljö och klädernas fibrer, men även för att det försämrar linets förmåga att suga upp fukt. Det går bra att sträcka och forma din linnekjol när den är fuktig och låta dropptorka. Du kan också påverka looken på din linnekjol beroende på hur du behandlar den efter tvätt. Om du vill kan du stryka kjolen helt slät när den är fuktig. För en ledigare stil kan du torktumla kjolen en kort stund eller bara skaka den då och då när den torkar.