Ulltröjor

En ulltröja hör till årets allra varmaste och skönaste plagg. Hos K&US hittar du både långa och korta tröjor i olika längd och bredd. Modellerna är både av klassiskt snitt och helt unik design som du bara hittar hos K&US. Välj mellan stilrent slätstickade ulltröjor i tunn finn ull, Jaquardstickade ulltröjor och polotröjor i fluffig ull. Här finns även hoodies, tunikor och klänningar i ull. Utöver klassiskt stickade plagg finns också en höst- och vinterkollektion av kokade ullplagg. Här finner du bland annat ullkavajer och kjolar i olika längd.

Olika sorter av ull

Våra ulltröjor finns i en mängd fantastiska ullkvalitéer så som merinoull, kashmir, alpacka och jakull. Merinoullen är givetvis Non-muelesing och jakullen ska du välja om du är riktigt frusen. Jakullen är nämligen den varmaste ullsorten bland både våra tröjor och koftor. De flesta plaggen är stickade i rena ullkvalitéer, men ibland hittar vi fantastiska ullblandningar vi inte kan motstå. En favorit är ull tillsammans med exempelvis siden. Resultatet blir då en ulltröja med fantastisk lyster och lätthet som andas härlig lyx! Andra blandningar kan också innehålla en gnutta elastan för att skapa en flexibilitet och form som passar extra bra till vissa modeller.

Vad är så bra med ull?

Ull är ett fantastiskt material med enastående egenskaper som få andra material kan mäta sig med. När du blir ägare av en ulltröja från K&US vet du att du bär ett plagg med helt förnybart material som därmed inte tär på jordens begränsade resurser på samma sätt som ett plagg i syntetmaterial. Stickade ulltröjor reglerar din kroppstemperatur och håller dig sval även om det är varmare ute, men framförallt håller du dig varm även om det är fuktigt och kallt. Om du blir fuktig eller till och med blöt när du bär en ulltröja, kommer ullen ändå att hålla dig varm. Ull som material har också självrenande och antibakteriella egenskaper som förhindrar exempelvis svettlukt. Att bära en tröja i ull kan i krävande situationer därför kännas extra tryggt.

Noppar ull?

Nästan all ull noppar sig efter en tids användning, det är överskottsullen som lätt kan plockas bort för hand, tas bort med noppmaskin eller kammas bort med en ullkam. Men tänk också på att inte låta exempelvis en väska gnida och skava mot ditt plagg. Då kommer det bli mer noppor just där. Tar du hand om din ulltröja kommer du kunna använda den över lång tid framöver.

Hur tar jag hand om min tröja?

Som ägare av en ulltröja spar du på miljön genom att du inte behöver tvätta din tröja alls lika ofta som ett plagg av andra material. Du ska inte ens tvätta plagget för ofta, vi vill ju behålla ullens fina egenskaper. Det räcker gott och väl att tvätta din tröja kanske bara någon gång per säsong eller till och med mindre. Ull är ett material som är naturligt självrenande och allt som krävs är frisk luft och gärna lite fukt. Så låt tvättmaskinen vila och häng istället ut ditt plagg för vädring och "tvätten" är klar!

När det väl är dags, tvättas ditt ulltröja för hand i ljummet vatten (blötlägg inte) och plantorkas. Det är viktigt att du använder ett enzymfritt tvättmedel anpassat för ullkläder så att du inte förstör de fina fördelarna med ullen.

Ytterligare ett sätt att ta hand om dina ulltröjor är att förvara dem liggande. Låt inte stickade plagg hänga på galge då de kan hängas ut och tappa formen av sin tyngd. Det kan också vara en god idé att låta några cederträbitar ligga kring dina ulltröjor för att förhindra skadedjur som pälsängrar.