Viskosblusar och Viskosskjortor

En blus eller en skjorta finns i de flesta garderober och materialen kan vara många. Just viskosskjortor och viskosblusar har ofta ett vackert fall med en härligt tyngd som ger en behaglig känsla hos den som bär plagget. Hos oss kan du välja mellan skjortor och blusar i olika färger och kvalitéer, men också bland olika former som insvängda, raka, kortärmade, V-ringade, med fickor, utan fickor eller kanske kraglösa. 
 

Unik och tidlös design

Oavsett vilken modell du väljer får du ett plagg i unik svensk design. Alla våra kläder designas av våra två designer på kontoret i Södermalm och sys sedan upp av våra duktiga sömmerskor i Litauen. Genom åren har vi utökat våra skjort- och blusmodeller och numera finns de i alla längder, från den långa viskosskjortan till den mer insvängda och korta viskosblusen. Både färger och mönster varierar stort mellan säsongerna och är härligt färgsprakande och kollektionerna små. Tygerna vi använder är ofta resttyger från Italien, tyger som blivit över i andra produktioner och på så vis kommer till användning hos oss i stället. Med en viskosskjorta eller viskosblus från K&US är du alltid relativt ensam om ditt plagg. 
 

Vad är viskos?

Viskosfibern framställs från trämassa från exempelvis gran eller bambu. Viskos har många gånger ett fint fall och mjuk behaglig känsla samtidigt som det låter huden andas. Viskos är ett material som kan kännas på en mängd olika vis. Det kan kännas spännande, strävt och nästan lite stelt, det kan också vara creppat med en aningen bubblig struktur. Men viskos kan också kännas nästan precis som siden med en mjuk, glansig och lyxig känsla. Tygerna vi köper in är oftast EcoVero ™, en viskos som kommer från FSC -certifierat skogsbruk och som produceras i slutna kretsar där både vatten och kemikalier återvinns. Även vatten- och koldioxidåtgången är då minskade med 50 % till skillnad mot vanlig viskos.

 

Vad är fördelen med en viskosblus eller viskosskjorta?

När du köper en viskosblus eller viskosskjorta från K&US kan det vara skönt att veta att viskos är särskilt bra ur tvättsynpunkt. Detta eftersom smuts lätt lossnar från den släta fibern och blir rent även vid låga temperaturer. Det räcker bra att tvätta din blus i 30 grader och den kommer ändå att bli ren. Viskos är också bra på att behålla färgen i tyget och förändras väldigt lite även efter många tvättar. Du kan alltså njuta av din viskosblus lång tid framöver!

 

Hur tar jag hand om min viskosblus?

Du tvättar din blus i 30 grader i maskin med andra kläder i liknande färger, men se till att inte tvätta blusen tillsammans med grova plagg med exempelvis blixtlås som kan skada den fina ytan på ditt plagg. Tvätta gärna blusen i en tvättpåse eller vänd den ut och in om du vill vara på den säkra sidan. Sträck och dra inte i din blus då den är fuktig eftersom materialet är mer känsligt i vått tillstånd. Efter tvätt går det går bra att stryka din viskosblus på mediumvärme. Låt sedan plagget hänga på en bred galge i garderoben så att den håller fin form över axlarna.