Linnebyxor

Med ett par tidlösa linnebyxor i 100 % lin har du ett klassiskt plagg som aldrig går ur tiden.  Många plockar fram sina linnebyxor varje vår och bär dem främst under sommarmånaderna eftersom få plagg passar så bra att bära när det är varmt. Men i takt med att utbudet ökar i såväl design, färg och mönster, så väljer fler och fler att bära sina linnebyxor året om. Jobba gärna med kontraster och matcha dina byxor med en härligt stickad tröja även när det är svalare ute.

Unik och tidlös design

När du köper ett par linnebyxor för dam från K&US vet du att du kommer att äga unikt plagg. Alla våra kläder designas av våra två designer på kontoret i Södermalm och sys sedan upp av våra duktiga sömmerskor i Litauen. Genom åren har vi utökat våra byxmodeller för kvinnor och numera finns de i flera längder och former. Från shorts eller de avslappnat tunna vida linnebyxorna, till de smala eleganta eller grova byxorna med djupa fickor och resår i midjan. Färgerna alternerar vi säsong till säsong, men alltid med en bas av svart, offwhite, bläckblå och natur. Ibland syr vi också upp linnebyxor för dam i olika mönster som rutigt och randigt i en begränsad upplaga. Med ett par linnebyxor från K&US är du alltid relativt ensam om ditt plagg.

Vad är linne?

Linne är ett vävt tyg vars trådar kommer från linväxten som bearbetas till en tråd som sedan vävs till ett tyg. Linne är ett material med lång historia och de äldsta fynden som gjorts kommer från Egypten och är daterade till ungefär 5000 år f.Kr. Linet är till naturen ett miljövänligt och tåligt material som nu för tiden odlas framförallt på regniga och kalla breddgrader vilket gör att växten sällan behöver varken konstbevattning, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Linet vi använder oss av odlas främst i Östeuropa.  Linne är ett fantastiskt material med vacker lyster och spännande oregelbundenhet i sin väv vilket förstärker den unika känslan. Det typiska linnetyget är aningen skrynkligt med en något styv och härligt krispig känsla och blir bara vackrare med tiden. Linne finns dock i flera tjocklekar och kan vävas på olika vis. Till linnebyxorna arbetar vi med tunt lin, mellangrovt lin och grovt lin. Alla perfekta till damlinnebyxor i olika modeller!

Vad är fördelen med ett par linnebyxor?

Högsäsong för linnebyxorna är framförallt våren och sommaren. När temperaturen stiger vill vi bära något som är svalt och skönt.  Linne passar särskilt bra att använda till kläder eftersom det suger upp fukt, är antibakteriellt och låter din hud andas vilket förstås passar extra bra när du bär en linnebyxa en varm sommardag. Ett par linnebyxor blir också naturligt skrynkliga och vackra.

 

Hur tar jag hand om mina linnebyxor?

Likt flera andra naturmaterial kan linnekläder med fördel vädras istället för att tvättas allt för ofta. På så vis spar du både på ditt plagg och på miljön. Häng bara ut dina byxor och spraya dem med lite vatten så slätas de ut och fräschas upp. De flesta av våra linnebyxor för dam tvättas i 40 grader i maskin, men en del av våra Italienska linnetyger tvättas i 30 grader, titta på tvättrådet på insidan av plagget för att vara på den säkra sidan. Tvätta alltid dina linnebyxor tillsammans med andra kläder i liknande färger och vänd byxan ut och in om du vill skydda känsliga knappar. Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel eftersom det sliter på både miljö och klädernas fibrer, men även för att det försämrar linets förmåga att suga upp fukt. Det går bra att sträcka och forma dina linnebyxor när de är fuktiga och låta dropptorka. Du kan också påverka looken på dina linnebyxor beroende på hur du behandlar den efter tvätt. Om du vill kan du stryka byxorna helt släta när de är fuktiga. För en ledigare stil kan du torktumla byxan en kort stund.