Linnekoftor

Stickade linnekoftor är en av hörnstenarna i K&US kollektioner och finns i flera olika snitt. En stickad linnekofta kan användas året om, men är extra populära under sommarhalvåret eftersom linne upplevs svalt och skönt när det är lite varmare ute. Hos K&US kan du välja mellan långa, korta, vida och figursydda koftor i traditionella färger som svart, natur, offwhite och blå. Men då och då dyker även andra härliga färger upp! Ibland tar vi in materialmixar som vi inte kan motstå, vilket kan resultera i koftor av till exempel blandningar av lin och siden eller lin och viskos. Oavsett vilken modell du väljer får du en kofta i unik svensk design.
 
 

Vad är linne?

Linne är ett vävt tyg vars trådar kommer från linväxten som bearbetas till en tråd som sedan vävs eller stickas. Linne är ett material med lång historia och de äldsta fynden som gjorts kommer från Egypten och är daterade till ungefär 5000 år f.Kr. Linet är till naturen ett miljövänligt och tåligt material som nu för tiden odlas framförallt på regniga och kalla breddgrader vilket gör att växten sällan behöver varken konstbevattning, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Linet vi använder oss av odlas främst i Östeuropa. Linne är ett fantastiskt material med vacker lyster och spännande oregelbundenhet i sin väv vilket förstärker den unika känslan i din linnekofta. Även de handgjorda knapparna av naturmaterial som pärlemor, kohorn eller Taguanöt ökar känslan av exklusivitet.
 
 

Vad är fördelen med en linnekofta?

Högsäsong för linnekoftorna är framförallt våren och sommaren, när temperaturen stiger vill vi bära något som är svalt och skönt.  Linne passar särskilt bra att använda till kläder eftersom det suger upp fukt och låter din hud andas samtidigt som linne har antibakteriella egenskaper. Även om du svettas en varm dag kommer du inte att lukta svett på samma vis som om du burit ett plagg av syntetmaterial. Med en linnekofta kan du känna dig trygg oavsett om du är på resande fot eller på fest! 

 

Hur tar jag hand om min linnekofta?

Likt flera andra naturmaterial kan linnekläder med fördel vädras istället för att tvättas allt för ofta. På så vis spar du på både ditt plagg och på miljön. När det väl är dags kan du tvätta din linnekofta i maskin, 30 grader. Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel eftersom det sliter på både miljö och klädernas fibrer, men även för att det försämrar linets förmåga att suga upp fukt. Tänk på att använda en tvättpåse, forma koftan lätt och låt den plantorka. Ytterligare ett sätt att ta hand om din linnekofta är att förvara den liggande. Låt inte stickade plagg hänga på galge då de kan hängas ut och tappa formen av sin tyngd.