Material och miljö
På K&US pratar vi ofta och gärna både material och miljö. Vi vet att val av material är av största betydelse för vår miljö, men också för hur behagliga plaggen är att bära och för hur de åldras.
Redan från starten 1993 har K&US arbetat nästan uteslutande med material från naturen, främst linne. Genom åren har vi kompletterat med andra härliga naturmaterial som siden, viskos, hampa, ekologisk bomull och olika sorters ull. Naturen vet som alltid bäst och har framställt de mest sagolika material med fantastiska egenskaper som är värda att uppskatta. Ett plagg i naturmaterial låter exempelvis din kropp andas och blir mer personligt ju mer det används samtidigt som det inte anstränger vår miljö lika hårt som olika syntetmaterial.
Natur- och konstmaterial
Kläder kan vara tillverkade av natur- eller konstfiber, eller en blandning av båda. Naturliga fibrer är tillverkade av material från växtriket, exempelvis bomull, lin och hampa. Naturfiber kan också komma från djurriket, till exempel ull eller silke.
Konstfiber är uppdelat i regenererade och syntetiska fibrer. Regenererande fibrer är omarbetade naturmaterial, exempelvis viskosfibrer som ofta är tillverkade av trämassa från gran.
Syntetfiber är istället en slags plast som skapas syntetiskt från olja, exempelvis polyester. Att material från naturen är mer miljövänliga än de som skapas från olja känns oftast lätt att förstå.
Linne
Linet kommer från stjälken av linväxten som bearbetas till en tråd som sedan vävs till ett tyg.
Linne är ett fantastiskt material med vacker lyster och spännande oregelbundenhet i sin väv. Det typiska linnetyget är aningen skrynkligt med en något styv och härligt krispig känsla och blir bara vackrare med tiden.
Linne passar mycket bra till kläder och sängkläder eftersom det har en hög absorptionsförmåga samtidigt som det låter din hud andas. Du får sällan känslan av att vara varm och instängd i ett linneplagg vilket gör att linnekläder blir extra behagliga att bära när det är varmt ute.
Linet är till naturen ett miljövänligt och tåligt material som odlas framförallt på regniga och kalla breddgrader vilket gör att växten sällan behöver varken konstbevattning, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Linet vi använder oss av växer i Östeuropa och plaggen blir sedan till hos ett litet familjeföretag i Litauen.
Lin kan även spinnas för att sticka kläder som får samma fina egenskaper som vävda linneplagg.
Linet till våra grövre stickade plagg odlas i Kina där plaggen också tillverkas. Våra tunnare stickade modeller tillverkas i Portugal.
Hampa
Hampa är en tålig växt som kan odlas på näringsfattig jord och som varken behöver bekämpningsmedel eller konstgödsel. Hampa behöver heller inga stora mängder vatten och bidrar till att motverka jorderosion eftersom växten binder jorden med sina långa rötter.
Hampatyg liknar linne till utseendet och lämpar sig ypperligt att bära närmast kroppen eftersom den inte drar åt sig smuts och bakterier, samtidigt som hampan låter din hud andas. Hampa är även helt biologiskt nedbrytbart.
Hampan vi använder oss av växer främst i Kina och plaggen tillverkas hos familjeföretaget i Litauen.
Ekologisk bomull
Bomull kommer från bomullsplantan och odlas i varmare länder. Bomull är det vanligaste materialet i kläder och har som fördel att det är slitstarkt, tar upp fukt lätt och kan tvättas i höga temperaturer. Nackdelarna med bomull är att det krävs stora mängder vatten och bekämpningsmedel när den odlas, något man undviker med ekologisk bomull där inga bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas.
Vi arbetar sällan med bomull, men när vi gör det är det främst ekologisk bomull och ursprungslandet anges då i plaggbeskrivningen. Även dessa plagg tillverkas hos familjeföretaget i Litauen.
Siden
Sidentyg vävs av silkestråd som spinns av silkesmasken. Det är världens längsta naturfiber och tyget har en glansig vacker yta som är mycket behaglig att bära mot kroppen. Siden andas bra och släpper ut fukt samtidigt som det har en mycket bra värmereglerande förmåga. Tack vare den ihåliga fibern håller siden dig varm när det är kallt ute och sval när det är varmt.
Siden behöver inte tvättas så ofta, häng ut och vädra istället så håller sig plagget fräscht. Se bara till att undvika direkt solljus så att tyget inte missfärgas.
Vårt siden kommer från Kina där vi också syr upp våra uppskattade silkessammetssjalar. De tunna sidensjalarna syr vi hos ett litet familjeföretag i Indien. När vi tillverkar kläder i siden är det företaget i Litauen som syr upp dem.
Viskos/Modal
Viskosfibern framställs från trämassa från exempelvis gran eller bambu. Viskos har ofta ett fint fall och mjuk behaglig känsla samtidigt som materialet låter huden andas.
Tygerna vi köper in är oftast EcoVero ™, en viskos som kommer från FSC -certifierat skogsbruk och som produceras i slutna kretsar där både vatten och kemikalier återvinns. Även vatten- och koldioxidåtgången är minskad med 50 % till skillnad mot vanlig viskos.
Viskos är särskilt bra ur tvättsynpunkt eftersom smuts lätt lossnar från den släta fibern och blir rent även vid låga temperaturer. Viskos är också bra på att behålla färgen i tyget och förändras väldigt lite även efter många tvättar.
Plaggen sys i Litauen och tyget kommer från Italien.
Ull
Ull är fibrer från olika djurpälsar som spinns till garn för att sedan vävas eller stickas. Hos oss använder vi oss av ull från får, getter och jak. Ull har temperaturreglerande egenskaper och är perfekt att bära närmast huden eftersom ullen transporterar bort fukt från kroppen och håller dig varm även om du blivit fuktig. Ull är också bakterie- och inflammationshämmande och förhindrar kroppsodör. Även ullen är självrenande och behöver därför inte tvättas så ofta, vädra istället ditt plagg så renas fibrerna av luftens fuktighet.
Något som kan upplevas som en nackdel är att all ull kan noppa något efter en tids användning, det är överskottsullen som lätt kan plockas bort eller noppas av med en noppmaskin.
Vår omtyckta jakull kommer från Tibet där man samarbetar med lokala herdar för att behålla den traditionella livsstilen i kombination med bra djurhållning, höga miljökrav och socialt ansvar. När du handlar ett plagg av jakull från oss bidrar du till olika hälso- och utbildningsprogram i Tibet. Visste du förresten att jakullen är 30% varmare än vanlig ull?
Den mjuka merinoullen kommer främst från Australien och all ull vi köper in är förstås non-mulesing. Plaggen stickas i Kina.
Naturens unika variation
Det speciella med naturmaterial är att de alla påverkas av väder, vind och andra naturförhållanden vilket gör att textilierna kan variera lite från år till år och också ha varierande styrka. Det är helt enkelt en naturlig variation som vi människor inte kan och heller inte ska påverka. Den unika känslan tycker vi är en stor del av charmen med just naturmaterial.
Hållbarhet på flera plan
Men även den mest naturliga framställningen kräver landyta, vatten, kemikalier och frakt. Vi vill i vår produktion minska denna påverkan så mycket vi bara kan. Vi arbetar främst med små familjeföretag som månar om både sina anställda och om vår miljö. Tillsammans har vi en ständig dialog om material, infärgningsprocesser, arbetsvillkor med mera. Vi vill till exempel att producenterna arbetar med slutna system där restvattnet renas och inga kemikalier släpps ut i naturen. Självklart betonar vi också vikten av att så miljövänliga färger som möjligt används, men det här börjar tack och lov bli allt mer av en självklarhet hos de flesta producenter.
Vi samarbetar också kring leveranserna där vi samlar ihop så många varor som möjligt för att undvika onödiga transporter. Vi skeppar helst varorna med båt, även om det inte alltid går.
Även på hemmaplan arbetar vi så hållbart vi bara kan. Vi återvinner givetvis alla sopor och reparerar och återanvänder möbler och inredning istället för att köpa nytt. Hos oss finns exempelvis inga anteckningsblock, istället använder vi oss av baksidor av tidigare utskrifter innan de återvinns.
När vi skickar en leverans hem till dig använder vi helst DHL som ansvarig för frakten. De har under flera år blivit utsedda till Sveriges mest hållbara logistikföretag med stora minskningar av koldioxidutsläpp.
Vi lämnar ansvaret vidare till dig
Även om val av material är av stor betydelse, så är det allra viktigaste att du tar hand om ditt plagg och använder det länge. Det som sliter mest på vår miljö är de plagg som inte används.
K&US filosofi är att en tidlös garderob inte behöver bytas ut varje säsong. Köp plagg med eftertanke och använd dem mycket!
Skötselråd
När du blir ägare till ett K&US plagg hoppas vi att du ska uppskatta värdet i ditt nya plagg och använda det så länge och så miljövänligt som möjligt. Vi vill därför tipsa om små enkla val som kan göra stor skillnad:
- Vädra ditt plagg istället för att tvätta. En av de stora fördelarna med många naturmaterial är att fibrerna renar sig själva när de hängs ut i friska luften.
- Följ tvättinstruktionerna och tvätta inte plaggen i högre temperaturer än vad som krävs. Du sparar på både plagg och energi.
- Använd ett för materialet lämpligt tvättmedel utan blekmedel. Ett mildare tvättmedel är snällare mot miljön och kom ihåg att inte överdosera.
- Undvik sköljmedel. Sköljmedel sliter på plaggets fibrer och försämrar förmågan att transportera fukt.
- Återbruka eller återvinn. Om du tröttnat på ditt plagg hoppas vi att du vill lämna det vidare till secondhand så att plagget kan fortsätt användas av någon annan. När du har använt, lappat och lagat och helt enkelt inte kan använda plagget mer, föreslår vi att du lämnar det till materialåtervinning. På stora återvinningsstationer finns ofta återvinning för textilier som kan bli till nya spännande kreationer!
Tack!
På K&US fortsätter vår strävan att göra vår unika design mer och mer hållbar. När fler väljer att bära våra plagg, får vi också större möjlighet att påverka leverantörskedjan till glädje för många. Tack för att du väljer att vara en del av K&US!