Linneskjortor och Linneblusar

Få plagg är så tidlösa som en klassisk linneskjorta i 100% lin. Även om skjortorna främst burits av män genom historien, så har linneskjortan nu en given plats i snudd på varje kvinnas garderob. Många bär sin vita skjorta främst under våren och sommaren, men i takt med att färger och mönster blir fler och fler, så väljer många numera att bära sin linneskjorta året om. Att kombinera en krispig linneskjorta för dam med en tjock ullkofta, slipover eller kavaj blir ofta en spännande konstrast även när det är svalare ute.

Unik och tidlös design

När du köper en linneskjorta för dam från K&US vet du att du kommer att äga unikt plagg. Alla våra kläder designas av våra två designer på kontoret i Södermalm och sys sedan upp av våra duktiga sömmerskor i Litauen. Genom åren har vi utökat våra skjortmodeller och numera finns de i alla längder, från den riktigt långa skjortklänningen eller den avslappnat tunna storskjortan, till den kraglösa skjortan och de mer insvängda och korta damskjortorna. Givetvis har vi också de tidlösa och klassiska linneskjortorna både för herr och dam. Färgerna alternerar vi från säsong till säsong, men med en bas av svart, offwhite, bläckblå och natur. Ibland syr vi också upp linneskjortor för dam i både rutigt och randigt i en begränsad upplaga. Med en linneskjorta från K&US är du alltid relativt ensam om ditt plagg.

Vad är linne?

Linne är ett vävt tyg vars trådar kommer från linväxten som bearbetas till en tråd som sedan vävs till ett tyg. Linne är ett material med lång historia och de äldsta fynden som gjorts kommer från Egypten och är daterade till ungefär 5000 år f.Kr. Linet är till naturen ett miljövänligt och tåligt material som nu för tiden odlas framförallt på regniga och kalla breddgrader vilket gör att växten sällan behöver varken konstbevattning, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Linet vi använder oss av odlas främst i Östeuropa. Linne är ett fantastiskt material med vacker lyster och spännande oregelbundenhet i sin väv vilket förstärker den unika känslan. Det typiska linnetyget är aningen skrynkligt med en något styv och härligt krispig känsla och blir bara vackrare med tiden. Linne finns dock i flera tjocklekar och kan vävas på olika vis. Till linneskjortorna väljer man ofta de tunnare, finare tygerna där man verkligen kan arbeta med detaljerna.

Vad är fördelen med en linneskjorta?

Högsäsong för linneskjortorna är framförallt på våren och sommaren, när temperaturen stiger vill vi bära något som är svalt och skönt. Linne passar särskilt bra att använda till kläder eftersom det suger upp fukt och låter din hud andas vilket förstås passar extra bra när du bär en linneskjorta en varm sommardag. Den här egenskapen gör att linne har antibakteriella egenskaper, det erbjuds helt enkelt ingen bra miljö för bakterier att växa och frodas i. Även om du svettas en varm dag kommer du inte att lukta svett på samma vis som om du burit ett plagg av syntetmaterial. Med en linneskjorta kan du känna dig trygg oavsett om du är på resande fot eller på fest!

Hur tar jag hand om min linneskjorta?

Likt flera andra naturmaterial kan linnekläder med fördel vädras istället för att tvättas allt för ofta. På så vis spar du både på ditt plagg och på miljön. De flesta av våra linneskjortor för dam tvättas i 40 grader i maskin, men en del av våra Italienska linnetyger tvättas i 30 grader, titta på tvättrådet på insidan av plagget för att vara på den säkra sidan. Tvätta alltid din linneskjorta tillsammans med andra kläder i liknande färger och vänd skjortan ut och in om du vill skydda känsliga knappar. Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel eftersom det sliter på både miljö och klädernas fibrer, men även för att det försämrar linets förmåga att suga upp fukt. Det går bra att sträcka och forma din linneskjorta när den är fuktig och låta dropptorka. Du kan också påverka looken på din linneskjorta beroende på hur du behandlar den efter tvätt. För en välklädd stil kan du stryka skjortan helt slät när den är fuktig. För en ledigare stil kan du torktumla skjorta en kort stund.