Bilumväskor

”We sit side by side, rolling thread over thighs. Mothers, sisters, daughters, ancestors.”

Vi är stolta över att få förmånen att sälja de unika Bilumväskorna hos oss på K&US. Den handgjorda väskorna är inte bara vackra och unika, de bidrar även med att stärka kvinnor i deras förmåga att klara sig ekonomiskt på egen hand.


Över hela Papa Nya Guinea, bland mindre stammar och i små samhällen, vävs kvinnors historier och livsöden in i de traditionella Bilumväskorna. De är en ständigt närvarande del av kulturen och berättar med de olika mönstren om livets olika faser, svårigheter och bedrifter.

De ikoniska väskorna i ofta starka färger och vackra geometriska mönster, vävdes ursprungligen av naturfiber exempelvis från gurkmeja, men vävs i dag även i material som ull och återvunnen nylon.
De helt unika väskorna vävs nästan uteslutande av kvinnor där kunskapen förs vidare från generation till generation, från mor till dotter. Väskorna är starkt förankrade med barndom och mor- dotterband och ordet ”bilum” betyder just livmoder och mammor bär sina små barn i dem och de har blivit en symbol för beskydd och trygghet.

Utöver de mest vardagliga användningsområdena, är väskorna viktiga vid högtider och ceremonier. Man byter väskor med varandra eller ger dem som gåvor vid ritualer som symboliserar olika faser i en kvinnas liv. Vissa mönster visar när en flicka har kommit i puberteten eller när en kvinna blir blivit mor. Andra mönster symboliserar en kvinnas svårigheter eller kanske mötet med åldrandets ansträngningar.

Landet har länge tampats med problem som kvinnomisshandel, ojämlikheter och dåliga förutsättningar för familjeplanering. FN har sedan många år tillbaka arbetat tillsammans bland annat Bilumnätverket för att stärka kvinnor och barns rättigheter och Bilumväskorna har med tiden blivit en kraftfull symbol för sammanhållning, respekt och hopp.

För kvinnorna i Papa Nya Guinea representerar väskorna numera även självständighet och självförsörjning och i takt med att väskorna blir allt mer populära. Väskorna kan ses i både glamorösa modemagasin och på röda mattan samtidigt som kvinnornas möjligheter att delta i samhället på mer lika villkor stärks.