Ullkavajer och Ullvästar

En klassisk ullkavaj eller en kavaj i helt unik stil? Oavsett vad du väljer så är en ullkavaj något av ett basplagg i varje kvinnas garderob. En kavaj kan lätt anpassas till olika tillfällen och kan både kläs upp och dressas ner. Kombinera din ullkavaj med ett par jeans för en mer avslappnad stil, eller kombinera din kavaj med ett par kostymbyxor eller kjol för en komplett kostym.


Styla din Ullkavaj

Vad du bär under din kavaj hjälper också till att sätta tonen. En blus, en stickad tröja eller bara en enkel topp? En klassisk ullkavaj är alltid rätt och andas stil och medvetenhet. Våra ullkavajer finns dels i vävd ull, kokad ull men även blandade material som lin och ull tillsammans. Flera av ullkavajerna är fodrade med tunn skön viskos.


Vad är så bra med ull?

Ull är ett fantastiskt material med enastående egenskaper som få andra material kan mäta sig med. När du blir ägare av ett ullkavaj från K&US vet du att du bär ett plagg med helt förnybart material som därmed inte tär på jordens begränsade resurser på samma sätt som ett plagg i syntetmaterial. Ull är ett material som reglerar din kroppstemperatur och håller dig sval även om det är varmare ute, men framförallt håller du dig varm även om det är fuktigt och kallt. Ull som material har också självrenande och antibakteriella egenskaper som förhindrar exempelvis svettlukt.


Noppar ull?

Nästan all ull noppar sig efter en tids användning, det gäller främst stickade plagg, vävda plagg klarar sig generellt bättre. Det är överskottsullen som lätt kan plockas bort för hand, tas bort med noppmaskin eller kammas bort med en ullkam. Men tänk också på att inte låta exempelvis en väska gnida och skava mot ditt plagg. Då kommer det bli mer noppor just där.
Tar du hand om din ullkavaj kommer du kunna använda den över lång tid framöver.


Hur tar jag hand om min kavaj?

Som ägare av en ullkavaj spar du på miljön genom att du inte behöver tvätta ditt plagg alls lika ofta som ett plagg av andra material. Du ska inte ens tvätta plagget för ofta, vi vill ju behålla ullens fina egenskaper. Det räcker gott och väl att tvätta din kavaj kanske bara någon gång per säsong eller till och med mindre. Ull är ett material som är naturligt självrenande och allt som krävs är frisk luft och gärna lite fukt. Så låt tvättmaskinen vila och häng istället ut ditt plagg för vädring och "tvätten" är klar!

När det väl är dags, tvättas din ullkavaj för hand i ljummet vatten (blötlägg inte) och plantorkas. Det är viktigt att du använder ett enzymfritt tvättmedel anpassat för ullkläder så att du inte förstör de fina fördelarna med ullen. Men observera att vi kan rekommendera kemtvätt för en del av våra ullkavajer.  Det kan också vara en god idé att låta några cederträbitar hänga kring dina ullplagg för att förhindra skadedjur som pälsängrar.