Statisk elektricitet

Statisk elektricitet på våra kläder stöter vi alla på ibland, särskilt under vinterhalvåret när luften är kall och torr. Men varför blir plaggen statiska och vad kan du göra för att minska den statiska elektriciteten från dina ullkläder?


Varför uppstår statisk elektricitet på ullkläder?

Ull har utmärkta isolerade egenskaper vilket beror på den krullade strukturen hos ullfibern, som skapar små isolerade luftfickor. Denna isolering håller oss varma, men gör samtidigt att elektronerna har svårt att röra sig fritt. Det kan i sin tur leda till statisk laddade partiklar som i torr luft har svårare att neutraliseras. Fenomenet förstärks ytterligare om ullplagget ligger emot andra material, särskilt syntetiska fibrer.


Tips för att minska statisk elektricitet:

  1. Luftfuktighet: Ett av de effektivaste sätten att bekämpa statisk elektricitet är att öka luftfuktigheten i omgivningen. Använd en luftfuktare i ditt hem eller placera vattenbehållare nära värmekällor för att återfukta luften.

  2. Spraya vatten: Ett snabbt sätt att minska statisk elektricitet är att bara spraya vatten på plaggets in- och utsida. Fukten hjälper de statiskt laddade partiklarna att neutraliseras.

  3. Återfukta huden: Se till att din hud inte är torr. Applicera gärna en fuktgivande kräm på huden innan du klär på dig ullkläder, det hjälper till att skapa en fuktig barriär som minskar risken för statisk uppbyggnad.

  4. Metallklämmor eller säkerhetsnålar: Fäst små metallklämmor eller säkerhetsnålar på insidan av dina ullkläder där de kommer i kontakt med huden eller andra plagg. Metallen kan fungera som en ledare och minska uppbyggnaden av statisk elektricitet.

  5. Bär naturliga fibrer: Om möjligt, undvik att kombinera ull med syntetiska material. Naturliga fibrer genererar mindre statisk elektricitet jämfört med syntetiska fibrer.

  6. Lufttorkning och vädring: Häng gärna ut och vädra ditt plagg efter användning. Luftfuktigheten stärker ullfiberns naturliga självrenande förmåga samtidigt som fukten minskar friktionen och därmed minskar risken för statisk uppbyggnad.