Ullklänningar & ulltunikor

Klassiskt plagg i tidlöst material. En ullklänning kombinerar det bästa från två världar, det vackra och varma, det lättburna och miljövänliga, det klassiska och tidlösa. Hos K&US skapar vi varje höst ullklänningar och ulltunikor, långa, korta, stickade och vävda. Modellerna är av både klassiskt snitt och unik design som du bara hittar hos K&US.

 

Olika sorter av ull

Våra ullklänningar och ulltunikor finns i en mängd fantastiska ullkvalitéer så som merinoull, kashmir, alpacka och jakull. Merinoullen är givetvis Non-muelesing och jakullen ska du välja om du är riktigt frusen. Jakullen är nämligen den varmaste ullsorten i våra kollektioner. De flesta plaggen är stickade i rena ullkvalitéer, men ibland hittar vi fantastiska ullblandningar vi inte kan motstå. En favorit är ull tillsammans med exempelvis siden. Resultatet blir då en ullklänning med fantastisk lyster och lätthet som andas härlig lyx! Andra blandningar kan också innehålla en gnutta elastan för att skapa en flexibilitet och form som passar extra bra till vissa modeller.
 

Vad är så bra med ull?

Ull är ett fantastiskt material med enastående egenskaper som få andra material kan mäta sig med. När du blir ägare av en ullklänning från K&US vet du att du bär ett plagg med helt förnybart material som därmed inte tär på jordens begränsade resurser på samma sätt som ett plagg i syntetmaterial. Stickade ullklänningar reglerar din kroppstemperatur och håller dig sval även om det är varmare ute, men framförallt håller du dig varm även om det är fuktigt och kallt. Om du blir fuktig eller till och med blöt när du bär en ullklänning, kommer ullen ändå att hålla dig varm. Ull som material har också självrenande och antibakteriella egenskaper som förhindrar exempelvis svettlukt. Att bära ett plagg i ull kan i krävande situationer därför kännas extra tryggt. 
 

Noppar ull?

Nästan all ull noppar sig efter en tids användning, det är överskottsullen som lätt kan plockas bort för hand, tas bort med noppmaskin eller kammas bort med en ullkam. Men tänk också på att inte låta exempelvis en väska gnida och skava mot ditt plagg. Då kommer det bli mer noppor just där. Tar du hand om din ullklänning kommer du kunna använda den över lång tid framöver. 

 

Hur tar jag hand om min ullklänning?

Som ägare av en ullklänning eller tunika spar du på miljön genom att du inte behöver tvätta ditt plagg alls lika ofta som ett plagg av andra material. Du ska inte ens tvätta klänningen för ofta, vi vill ju behålla ullens fina egenskaper. Det räcker gott och väl att tvätta din klänning kanske bara någon gång per säsong eller till och med mindre. Ull är ett material som är naturligt självrenande och allt som krävs är frisk luft och gärna lite fukt. Så låt tvättmaskinen vila och häng istället ut ditt plagg för vädring och "tvätten" är klar!
 
När det väl är dags, tvättas din stickade ullklänning för hand i ljummet vatten (blötlägg inte) och plantorkas. De vävda ullklänningarna kan oftast tvättas på ullprogrammet i maskin. Titta på tvättrådet för att vara på den säkra sidan. Det är viktigt att du använder ett enzymfritt tvättmedel anpassat för ullkläder så att du inte förstör de fina fördelarna med ullen. 
Ytterligare ett sätt att ta hand om din stickade ullklänning är att förvara den liggande. Låt inte stickade plagg hänga på galge då de kan hängas ut och tappa formen av sin tyngd. De vävda ullklänningarna kan däremot hänga på galge som vanligt. Det kan också vara en god idé att låta några cederträbitar ligga eller hänga kring dina ullklänningar för att förhindra skadedjur som pälsängrar.