VISAR 1-30 (58)1 2 Sista 100 per sida

Linneklänningar & linnetunikor

När K&US började sin bana uppe vid Mosebacke på Södermalm i Stockholm 1994, var det just linneklänningar som stod i fokus. Linneklänningar var då något ganska ovanligt, även om det historiskt sett varit ett extremt välanvänt och buret plagg. Ambitionen med de första linneklänningarna var att skapa feminina, färgstarka och välskräddade klänningar för medvetna kvinnor. Den ambitionen har levt vidare genom åren och klänningarna har blivit än mer färgstarka och välskräddade.

Unik design av linneklänningar

När du köper en klänning från K&US vet du att du kommer att äga unikt plagg. Alla våra kläder designas av våra två designers på kontoret i Södermalm. Hos oss kan du välja mellan långa, korta, vida och klassiska linneklänningar. Vill du ha en tidlös ”Den lilla svarta” så har vi det, likväl som rymliga klänningar med djupa fickor. Varje sommar har vi också svala solklänningar och härliga skjortklänningar i linne. Ambitionen är att det ska finnas både en längd och en bredd för varje smak. Ärmlängderna varierar efter säsong och fickorna sitter där de ska. Vi vet att ni är många som älskar fickor och självklart designar vi klänningar med fickor där det går. Modellerna syr vi sedan upp hos våra duktiga sömmerskor i Litauen. Färgerna alternerar vi från säsong till säsong, ibland tar vi också in vackra mönstrade linnetyger till våra klänningar som alltid sys upp i begränsad upplaga. Med en linneklänning från K&US är du relativt ensam om ditt plagg.

Vad är linne?

Linne är ett vävt tyg vars trådar kommer från linväxten som bearbetas till en tråd som sedan vävs till ett tyg. Linne är ett material med lång historia och de äldsta fynden som gjorts kommer från Egypten och är daterade till ungefär 5000 år f.Kr. Linet är till naturen ett miljövänligt och tåligt material som nu för tiden odlas framförallt på regniga och kalla breddgrader vilket gör att växten sällan behöver varken konstbevattning, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Linet vi använder oss av odlas främst i Östeuropa. Linne är ett fantastiskt material med vacker lyster och spännande oregelbundenhet i sin väv, något som kommer fram extra fint just på en linneklänning med stora tygstycken. Det typiska linnetyget är aningen skrynkligt med en något styv och härligt krispig känsla och blir bara vackrare med tiden. Linne finns dock i flera tjocklekar och kan vävas på olika vis. Just till linneklänningar väljer man ofta de tunnare, finare tygerna där man verkligen kan arbeta med detaljerna.

Vad är fördelen med en linneklänning?

Högsäsong för linneklänningar är framförallt på våren och sommaren, när temperaturen stiger vill vi bära något som är svalt och skönt. Linne passar särskilt bra att använda till kläder eftersom det suger upp fukt och låter din hud andas vilket förstås passar extra bra när du bär en klänning en varm sommardag. Den här egenskapen gör att linne har antibakteriella egenskaper, det erbjuds helt enkelt ingen bra miljö för bakterier att växa och frodas i. Även om du svettas en varm dag kommer du inte att lukta svett på samma vis som om du burit ett plagg av syntetmaterial. Med en linneklänning kan du känna dig trygg oavsett om du är på resa eller på fest!

Hur tar jag hand om min linneklänning?

Likt flera andra naturmaterial kan linnekläder med fördel vädras istället för att tvättas allt för ofta. På så vis spar du både på ditt plagg och på miljön. De flesta av våra linneklänningar tvättas i 40 grader i maskin, men en del av våra Italienska linnetyger tvättas i 30 grader, titta på tvättrådet på insidan av plagget för att vara på den säkra sidan. Tvätta alltid din linneklänning tillsammans med andra kläder i liknande färger och vänd klänningen ut och in om du vill skydda känsliga knappar. Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel eftersom det sliter på både miljö och klädernas fibrer, men även för att det försämrar linnets förmåga att suga upp fukt. Det går bra att sträcka och forma din linneklänning när den är fuktig och låta dropptorka. Du kan också påverka looken på din linneklänning beroende på hur du behandlar den efter tvätt. För en välklädd stil kan du stryka klänningen helt slät när den är fuktig. För en ledigare stil kan du torktumla klänningen en kort stund.