Linnekappor och Linnejackor

Är du ute efter den skönt lediga vår- och sommarkänslan? Välj en linnejacka eller en linnekappa i unik svensk design. Hos K&US kan du ofta hitta både långa och korta modeller i olika snitt som gärna matchas med linneskjorta och linnebyxa för en komplett look. Oavsett hur du kombinerar, är en klassisk linnejacka eller linnekappa något du bär år efter år och andas både stil och medvetenhet.
 
  

Unik och tidlös design

När du köper en linnejacka eller linnekappa från K&US vet du att du kommer att äga unikt plagg. Alla våra kläder designas av våra två designer på kontoret i Södermalm och sys sedan upp av våra duktiga sömmerskor i Litauen i liten skala. Genom åren har vi varierat våra linnejackor från långa, korta, figursydda, kraglösa och raka. Färgerna på jackorna har oftast en bas av svart, natur, offwhite och bläckblå. Men då och då kan även andra vackra färger komma på besök.
 
 

Vad är linne?

Linne är ett vävt tyg vars trådar kommer från linväxten som bearbetas till en tråd som sedan vävs till ett tyg. Linne är ett material med lång historia och de äldsta fynden som gjorts kommer från Egypten och är daterade till ungefär 5000 år f.Kr. Linet är till naturen ett miljövänligt och tåligt material som nu för tiden odlas framförallt på regniga och kalla breddgrader vilket gör att växten sällan behöver varken konstbevattning, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Linet vi använder oss av odlas främst i Östeuropa.  Linne är ett fantastiskt material med vacker lyster och spännande oregelbundenhet i sin väv vilket förstärker den unika känslan. Det typiska linnetyget är aningen skrynkligt med en något styv och härligt krispig känsla och blir bara vackrare med tiden. Linne finns dock i flera tjocklekar och kan vävas på olika vis. Till linnejackorna väljer vi ofta de lite grövre tygerna som ger fin stadga och passform. En del av linnejackorna är fodrade med tunt lin.
 


Vad är fördelen med en linnejacka?

Högsäsong för både linnejackan och linnekappan är framförallt våren och sommaren, när temperaturen stiger vill vi bära något som är svalt och skönt.  Linne passar särskilt bra att använda till kläder eftersom det suger upp fukt, låter din hud andas och har antibakteriella egenskaper som förhindrar dålig lukt.
 
 

Hur tar jag hand om min linnejacka?

Likt flera andra naturmaterial kan linnekläder med fördel vädras istället för att tvättas allt för ofta. På så vis spar du både på ditt plagg och på miljön. De flesta av våra linnejackor tvättas i 40 grader i maskin, men en del av våra Italienska linnetyger tvättas i 30 grader, titta på tvättrådet på insidan av plagget för att vara på den säkra sidan. Tvätta alltid din linnejacka tillsammans med andra kläder i liknande färger och vänd jackan ut och in om du vill skydda känsliga knappar. Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel eftersom det sliter på både miljö och klädernas fibrer, men även för att det försämrar linets förmåga att suga upp fukt. Det går bra att sträcka och forma din linnejacka när den är fuktig och låta dropptorka.